Můžete jíst zmrzlinu s bílou námrazou na povrchu: odpověď stojí za to znát pro každého

Foto: z veřejných zdrojů

Tenká vrstva námrazy na obalech zmrzliny vzniká obvykle kondenzací a kolísáním teploty.

Přítomnost námrazy na zmrzlině není zdraví nebezpečná. Je vhodné vědět, proč se tvoří a zda ovlivňuje chuť zmrzliny. Uvádí to web Southern living.

Proč se tvoří námraza

Tenká vrstva námrazy na obalech zmrzliny je obvykle způsobena kondenzací a kolísáním teploty. Zmrzlina by se měla vždy skladovat při teplotě -18 °C nebo nižší.

I při mírném zvýšení teploty, například při častém otevírání dveří mrazničky, může na obalu kondenzovat vlhkost ze vzduchu. Jakmile teplota opět klesne, tato vlhkost zmrzne a změní se v námrazu nebo ledové krystalky.

Led uvnitř zmrzliny

Tenká vrstva vnější námrazy nepředstavuje zásadní problém. Pokud je však balení pokryto silnou vrstvou ledové námrazy, je to známka toho, že zmrzlina zcela rozmrzla a byla znovu zmrazena. Například po delším výpadku proudu nebo při opakovaném vystavení teplotním výkyvům.

V takovém případě se hladká struktura zmrzliny rozpadá, což má za následek krupičkovitý, ledový pocit v ústech a změnu chuti. V některých případech může dojít i k možnému růstu bakterií, pokud byla zmrzlina před opětovným zmrazením příliš zahřátá.

Známky, že zmrzlina byla znovu zmražena

Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, raději si vyberte jinou zmrzlinu:

  • silná námraza nebo ledové krystalky – zejména kolem víčka nebo uvnitř okraje nádoby.
  • deformovaná nebo vypouklá nádoba – může to znamenat, že zmrzlina roztála a zmrzla zpět dovnitř.
  • vlhký nebo lepkavý vnější povrch – známka toho, že karton alespoň částečně rozmrzl.

Správné skladování zmrzliny v domácnosti

Jakmile si domů přinesete krabici zmrzliny, musíte se řídit těmito radami, abyste udrželi její vysokou kvalitu:

  1. vzduchotěsný obal – po otevření přitiskněte potravinářskou fólii nebo pergamenový papír přímo k povrchu a teprve poté uzavřete původní obal. To pomůže omezit kontakt se vzduchem a spálení mrazákem.
  2. ukládejte zmrzlinu dnem vzhůru – zabráníte tak přístupu vzduchu a tvorbě ledových krystalků na povrchu.
  3. stálá teplota – zmrzlinu skladujte v zadní části mrazničky, kde teplota tolik nekolísá.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život