Proč se vám lepí špagety a co s tím: jeden lifehack problém vyřeší

Foto: z veřejných zdrojů

Vědci zjistili, na co si dát při vaření těstovin zvláštní pozor.

Mnoho lidí, kteří vaří pro sebe nebo své blízké, si alespoň jednou položilo otázku, jak zařídit, aby se špagety při vaření neslepily. Kvůli tomu ztrácejí svůj atraktivní vzhled a je obtížnější je vyndat a dát na talíře.

Zjistili jsme, co na to má vliv a jak uvařit špagety v hrnci. Dříve jsme si řekli, jak vařit knedlíky, aby se nerozvařily.

Nová studie z Lundské univerzity ukazuje, že lepek hraje důležitou roli v tom, aby se špagety při vaření neporušily.

Jak zařídit, aby se špagety nelepily k sobě

Lundská univerzita (Švédsko) provedla studii a dospěla k závěru, že na vině je lepek. Důležitou roli hraje také množství soli přidané do vody.

Vědci použili pokročilé analytické techniky ke studiu vnitřní struktury špaget zakoupených v obchodě. Za tímto účelem byly zakoupeny běžné i bezlepkové špagety. Ukázalo se, že lepek je potřebný k zachování struktury těstovin během vaření.

Podle Andrey Scottiho, vedoucího lektora chemie na univerzitě, působí lepek v běžných špagetách jako ochranné pletivo, které zachovává škrob. Bezlepkové výrobky naproti tomu obsahují umělou matrici, která správně funguje pouze při dodržení všech podmínek vaření. V opačném případě se tato matrice zničí.

Pomocí rentgenového záření a také rozptylu neutronů pod malým úhlem mohli vědci zkoumat potraviny na mikroskopické úrovni. Svá zjištění porovnávali se strukturou, glykemickým indexem a trvanlivostí „testovaného subjektu“. Vědcům se také podařilo zjistit, jak konečný výsledek ovlivňuje množství soli.

Pokud je jí tedy příliš mnoho nebo je proces vaření příliš dlouhý, poradí si s těmito podmínkami pouze těstoviny s normálním množstvím lepku. Tyto dva faktory ovlivňují mikrostrukturu výrobku.

Proto není důležité jen to, jak dlouho špagety vaříte, ale i množství soli, které do vody přidáváte. V otázce času se totiž vyplatí řídit se údaji na obalu. Právě výrobce nejlépe rozumí složení svého výrobku a pravidlům jeho přípravy.

Obecně platí, že doba vaření špaget trvá obvykle 7 až 12 minut. Proto byste neměli těstoviny uchovávat v horké vodě 20 minut nebo déle. Na každých 100 gramů špaget potřebujete přibližně jeden litr vody, a proto je lepší se nejprve rozhodnout pro množství výrobku a poté vybrat hrnec, do kterého se vejde potřebný objem vody. Pokud mluvíme o soli, 10 gramů bude zcela dostačující.

Z hotových špaget slijte vodu, ale nemusíte je oplachovat. V případě potřeby můžete do hotového pokrmu přidat trochu rostlinného oleje nebo másla.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život