Foto: z otevřených zdrojů
Pečivo je měkké, vzdušné a díky skořici voňavé.
Dýňová šarlotka je klasická verze šarlotky, do které se místo obvyklých jablek přidává sladká šťavnatá dýně. Příprava pokrmu je stejně rychlá jako u klasické šarlotky.
Těsto se ukáže jako měkké, vzdušné a díky skořici i voňavé.
Recept
Složení:
- oloupaná dýně 300 g
- pšeničná mouka 150 g
- kuřecí vejce 4 ks
- cukr 150 g
- jedlá soda 1/3 lžičky.
- kyselina citronová 1/3 lžičky.
- špetka soli
- skořice 1 lžička.
- moučkový cukr
- rostlinný olej
Příprava:
- Dýni oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Oddělte žloutky od bílků a do žloutků a bílků přidejte polovinu cukru.
- Bílky s cukrem vyšlehejte mixérem na hrudkovitou hmotu.
- Žloutky s cukrem a solí mícháme metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Po částech přidáváme ušlehané bílky, mícháme, aby se spojily, pak přidáme prosátou mouku, jedlou sodu, kyselinu citronovou, skořici, promícháme stěrkou, pak přidáme dýni a znovu promícháme.
- Dno formy na pečení vyložíme pergamenem, boky lehce vymažeme rostlinným olejem, směs rozetřeme a urovnáme.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 40-50 minut. Charlotte nechte ve formě mírně vychladnout a poté ji vyložte na mřížku, dokud zcela nevychladne. Posypeme moučkovým cukrem.
