Foto: z veřejných zdrojů
Originální „dubajská čokoláda“ byla vytvořena v roce 2021 ve Spojených arabských emirátech společností Fix Dessert Chocolatiers.
Virální „dubajská čokoláda“ s pistáciovou pastou, která se rozšířila na sociálních sítích, může představovat riziko pro osoby s potravinovými alergiemi. Navzdory atraktivnímu vzhledu a módnosti dezertu doporučují zdravotníci opatrnost, na obalu nejsou uvedeny všechny složky a reakce mohou být vážné. O nebezpečí této pochoutky informuje RBC-Ukrajina s odvoláním na příspěvek odborníka na výživu a profesora Oleha Švece na Facebooku.
Co je známo o „dubajské čokoládě“
Originální „dubajská čokoláda“ byla vytvořena v roce 2021 ve Spojených arabských emirátech společností Fix Dessert Chocolatiers. Klasická tabulka se skládá z mléčné čokolády, jemné pistáciové náplně, někdy s přídavkem tahini, a vrstvy křupavého těsta filo. Postupem času se výrobek stal tak populární, že inspiroval celou řadu výrobků, od pistáciových nápojů latte až po dorty v Costco.
Popularita má však i svou stinnou stránku. Spolu s vlnou videí na TikToku a Instagramu se v různých zemích zvýšil počet doporučení k lékařům kvůli alergickým reakcím na tyto sladkosti. Odborníci upozorňují, že „dubajská čokoláda“ může obsahovat ořechy, sezam, pšenici, mléko, i když to na etiketě není uvedeno.
Jaká jsou nebezpečí léčby
Podle alergologů reaguje přibližně 40-60 % lidí alergických na pistácie také na kešu ořechy. Zároveň si člověk může být vědom alergie na jeden produkt, ale neuvědomuje si nebezpečí druhého.
Filo těsto obsahuje lepek a krém obsahuje mléko, které je také na seznamu běžných alergenů.
Některé varianty přidávají tahini, tj. sezam, který je v USA oficiálně uznán jako devátý hlavní potravinový alergen.
Odborníci doporučují pečlivě číst složení výrobku a nekupovat sladkosti bez jasných informací o složení. Na trhu je totiž mnoho padělků, jejichž označení může být nepřesné nebo může chybět.
Lékaři nabádají: pokud se po konzumaci zákusku objeví svědění, vyrážka, otok hrdla nebo jazyka, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
Popularita „dubajské čokolády“ ukázala, jak rychle ovlivňují spotřebitelské návyky trendy na sociálních sítích. Jak ale upozorňují odborníci, ani ty nejmódnější pochoutky nestojí za zdravotní rizika.
