Jak správně zmrazit polévku, abyste ji mohli bezpečně a chutně sníst i za měsíc?

Foto: z veřejných zdrojů

Moderní domácí kuchařky stále častěji volí praktičnost

Uvařte velký hrnec boršče nebo solanky, naobědvejte se a zbytek zabalte a zamrazte.

Po týdnu nebo dokonce měsíci můžete jednoduše vyndat z mrazáku hotový pokrm, který si zachová svou chuť a vůni. Aby však byla mražená polévka skutečně kvalitní, je důležité ji správně připravit.

Jak připravit polévku ke zmrazení

Dát celý hrnec polévky do mrazáku je špatný nápad. Zabere spoustu místa a po rozmrazení není přebytečnou polévku kam znovu dát. Kromě toho je opětovné zmrazování přísně zakázáno.

Mnohem pohodlnější je polévku ihned rozdělit na porce. Vodítko je jednoduché: jedna porce je 200-250 ml na osobu. To znamená, že pro čtyři osoby stačí asi litr. Nejlepší je použít plastové nádoby se vzduchotěsným víkem.

Před uložením polévky do mrazničky rovnoměrně rozdělte vývar, drť a maso do nádob. Pokud budete nalévat náhodně, může se stát, že v některých porcích nebude dostatek masa nebo zeleniny. Pod víčkem nezapomeňte nechat 1-2 cm volného místa: tekutina se při mražení rozpíná.

Jak dlouho lze skladovat zmrazenou polévku

Polévky lze v mrazáku skladovat poměrně dlouho, ale ne neomezeně dlouho. Optimální doba je do tří měsíců: během této doby si plně zachovají chuť i čerstvost. Masové a zeleninové polévky je lepší konzumovat dříve, zatímco čiré vývary lze skladovat až šest měsíců.

Aby nedošlo k záměně přípravků, označte nádobu názvem polévky a datem zmrazení.

Které polévky dobře snášejí zmrazení

Hráškové, fazolové a houbové polévky se po rozmrazení prakticky nezmění.

Dobře vydrží i polévky s masem, zelím, mrkví, červenou řepou a mírným množstvím brambor.

Polévky s vermikellem, knedlíčky nebo jinými moučnými přísadami by se neměly zmrazovat – po rozmrazení je škrob zakalí a znehodnotí. Ani jídla s velkým množstvím brambor by se neměla zmrazovat.

Škrobové polévky mohou ztratit svou sytou barvu a mléčné a smetanové polévky se mohou rozležet. Zeleninovým mléčným polévkám se však v mrazničce daří dobře.

Jak správně rozmrazit polévku

Nejlépe je pomalu rozmrazovat v lednici po dobu 5-6 hodin.

Pokud je času málo, nechte vývar trochu rozmrznout, přeneste „led“ do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, aniž byste ho přivedli k varu. Je to mnohem lepší než se snažit proces urychlit ponořením nádoby do teplé vody.

Vkládání nádoby do mikrovlnné trouby se důrazně nedoporučuje.

Do již rozmražené polévky můžete přidat rozdrcený stroužek česneku, trochu citronové šťávy a čerstvé bylinky – osvěžíte tak její chuť a zvýrazníte ji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život