Foto: z veřejných zdrojů
Nápoj má vedlejší účinky, o kterých by měl každý vědět
Zelený čaj je často považován za nejzdravější nápoj, ale má i určitá rizika. Nápoj má vedlejší účinky, o kterých by měl každý vědět. Informuje o tom webová stránka Verywell Health.
Gastrointestinální potíže
Americký Národní institut zdraví uvádí, že zelený čaj obsahuje kofein (přibližně 22-40 mg na 240 ml šálku). Jeho nadbytek nebo citlivost na něj může způsobit nevolnost, bolest žaludku, pálení žáhy nebo průjem.
Ve vysokých koncentracích tyto polyfenoly dráždí žaludeční sliznici a mohou zvyšovat kyselost, zejména na lačno.
Většina lidí může zelený čaj bezpečně konzumovat, aniž by pociťovala jakékoli vedlejší účinky. Užívání doplňků stravy s extraktem ze zeleného čaje však může vést k:
- žaludeční potíže
- nevolnost
- zácpa
Vysoký krevní tlak
Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv je pití zeleného čaje s mírou bezpečné. Nápoj obsahuje kofein a pití velkého množství může způsobit nežádoucí účinky.
Konzumace více než 400 miligramů kofeinu denně může způsobit několik nežádoucích účinků, včetně:
- hypertenze (vysoký krevní tlak)
- bolesti hlavy
- úzkost
- nespavost
Problémy se spánkem
Časopis Psychopharmacology uvádí, že pití velkého množství kofeinu může ovlivnit kvalitu spánku. Nejlepší je vyhnout se zelenému čaji před spaním.
Konzumace příliš velkého množství kofeinu během dne může vyvolat úzkost, která může ovlivnit spánek.
Doporučuje se nepít zelený čaj 4-6 hodin před spaním, aby tělo mělo čas vyloučit většinu kofeinu.
Snížené vstřebávání železa
Zelený čaj obsahuje rostlinné sloučeniny zvané katechiny, které mají silné antioxidační účinky. Přestože mají řadu zdraví prospěšných účinků, mohou ovlivnit schopnost organismu vstřebávat železo ze stravy.
V důsledku toho mohou u lidí s nízkou hladinou železa vést k anémii z nedostatku železa.
Konzumace zeleného čaje v malém množství nebo mezi jídly může být stále bezpečná.
Problémy s játry
Účinná látka katechin epigalokatechin-galát (EGCG) může ve vysokých dávkách způsobit oxidační stres v jaterních buňkách.
K poškození jater nejčastěji dochází při konzumaci – 800 mg EGCG denně. Pravidelné pití zeleného čaje (2-3 šálky denně) je proto pro většinu lidí bezpečné, protože jeden šálek obsahuje pouze asi 50-100 mg EGCG.
Zvýšené riziko mají lidé s již existujícím onemocněním jater.
Kolik zeleného čaje byste měli denně vypít
Většina zdravých dospělých může pít zelený čaj denně bez vedlejších účinků. Nápoje s kofeinem by měly být omezeny na 400 miligramů denně. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje přibližně 22-40 miligramů kofeinu.
Příjem čaje je vhodné omezit, pokud užíváte léky na srdeční onemocnění, hypertenzi, vysoký cholesterol, onemocnění jater, úzkost, depresi nebo osteoporózu. Zelený čaj totiž obsahuje sloučeniny, které narušují účinek těchto léků.
