Foto: z otevřených zdrojů
Těsto je křehké, písčité, s jemnou tvarohovou náplní a křupavou kůrkou.
Pokud rádi pečete s tvarohem, pak je tento recept určen právě vám. Zvláštností přípravy koláče je, že těsto není třeba válet, ale stačí ho nastrouhat.
Těsto je pak křehké, pískové, s jemnou tvarohovou náplní a křupavou kůrkou.
Recept
Složení:
Na těsto:
- pšeničná mouka – 270 gr;
- máslo – 150 g;
- 15% zakysaná smetana – 3 polévkové lžíce;
- kuřecí vejce – 1 ks;
- cukr – 3 polévkové lžíce;
- kvásek – 1 lžička;
- sůl.
Na nádivku:
- tvaroh – 400 gr;
- zakysaná smetana – 3 polévkové lžíce;
- cukr – 3 polévkové lžíce;
- vanilkový cukr – 10 g.
Příprava:
- Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr a sůl. Máslo z mrazáku utřete přímo do mísy s moukou a občas ho do mouky ponořte, dokud nevznikne homogenní drobenka. Přidáme zakysanou smetanu, vmícháme vejce a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dva díly, jeden větší a druhý menší. Každou zabalíme do potravinářské fólie, větší část pošleme na hodinu do lednice, menší část na 30 minut do mrazáku.
- Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr dobře promícháme.
- Vyjměte těsto z lednice, vložte ho do formy na pečení a rukama ho rozetřete tak, aby vytvořilo základnu s boky. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň v rovnoměrné vrstvě.
- Druhou část těsta vyndáme z mrazáku a nastrouháme ji na hrubém struhadle na tvarohovou náplň.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 35-40 minut dozlatova. Hotový koláč nechte mírně vychladnout a vyjměte z formy.
Tipy:
- Koláč lze podle potřeby posypat moučkovým cukrem.
- Aby byla náplň jemnější, tvaroh rozšleháme mixérem.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.
