Koláč s tvarohem: tradiční recept

Foto: z otevřených zdrojů

Těsto je křehké, písčité, s jemnou tvarohovou náplní a křupavou kůrkou.

Pokud rádi pečete s tvarohem, pak je tento recept určen právě vám. Zvláštností přípravy koláče je, že těsto není třeba válet, ale stačí ho nastrouhat.

Těsto je pak křehké, pískové, s jemnou tvarohovou náplní a křupavou kůrkou.

Recept

Složení:

Na těsto:

  • pšeničná mouka – 270 gr;
  • máslo – 150 g;
  • 15% zakysaná smetana – 3 polévkové lžíce;
  • kuřecí vejce – 1 ks;
  • cukr – 3 polévkové lžíce;
  • kvásek – 1 lžička;
  • sůl.

Na nádivku:

  • tvaroh – 400 gr;
  • zakysaná smetana – 3 polévkové lžíce;
  • cukr – 3 polévkové lžíce;
  • vanilkový cukr – 10 g.

Příprava:

  1. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr a sůl. Máslo z mrazáku utřete přímo do mísy s moukou a občas ho do mouky ponořte, dokud nevznikne homogenní drobenka. Přidáme zakysanou smetanu, vmícháme vejce a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dva díly, jeden větší a druhý menší. Každou zabalíme do potravinářské fólie, větší část pošleme na hodinu do lednice, menší část na 30 minut do mrazáku.
  2. Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr dobře promícháme.
  3. Vyjměte těsto z lednice, vložte ho do formy na pečení a rukama ho rozetřete tak, aby vytvořilo základnu s boky. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň v rovnoměrné vrstvě.
  4. Druhou část těsta vyndáme z mrazáku a nastrouháme ji na hrubém struhadle na tvarohovou náplň.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 35-40 minut dozlatova. Hotový koláč nechte mírně vychladnout a vyjměte z formy.

Tipy:

  • Koláč lze podle potřeby posypat moučkovým cukrem.
  • Aby byla náplň jemnější, tvaroh rozšleháme mixérem.

Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život