Foto: z veřejných zdrojů
Jeho konzumace může zlepšit trávení, podpořit zdraví srdce, zmírnit záněty a pomoci očistit tělo od toxinů.
Celer je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Jeho pravidelná konzumace může zlepšit trávení, podpořit zdraví srdce, zmírnit záněty a pomoci očistit tělo od toxinů. Uvádí to web Verywell health.
Snížení hladiny cholesterolu
Časopis Molecular Scieces uvádí, že extrakt z celeru, listy nebo šťáva mohou pomoci udržet zdravou hladinu krevního tlaku a přispět k léčbě vysokého krevního tlaku.
Vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů přispívá k srdečním onemocněním a náhlým úmrtím na srdeční infarkt nebo mrtvici.
Studie zveřejněná na webových stránkách Frontiersin zjistila, že některé sloučeniny v extraktech z celeru, jako je ftalid a apigenin, mohou pomáhat snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu triglyceridů.
Lepší trávení
USDA uvádí, že celer má vysoký podíl vody (asi 95 %) a obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Voda z potravin a nápojů a potraviny s vysokým obsahem vlákniny podporují zdravé trávení a pravidelné vyprazdňování. Vláknina napomáhá pohybu potravy střevem, přidává objem a absorbuje vodu, takže stolice je měkčí a snadněji se vyprazdňuje.
Celer obsahuje také antioxidanty, jako je vitamin C a beta-karoten, a další fytonutrienty. Vitamin C může podporovat zdraví střev tím, že zvyšuje množství protizánětlivých metabolitů produkovaných ve střevě, zatímco beta-karoten může podporovat množství prospěšných mikrobů.
Snížení zánětu
Podle údajů v časopise Sage Journals jsou nejužitečnějšími částmi celeru pro snížení zánětu listy a semena.
Snížení zánětu je velmi důležité, protože časem se stává významným faktorem, který přispívá k řadě chronických onemocnění, včetně cukrovky, kardiovaskulárních chorob a úbytku kognitivních funkcí.
Prevence rakoviny
Protizánětlivé rostlinné sloučeniny a antioxidanty obsažené v celeru mohou také pomáhat předcházet rakovině tím, že neutralizují volné radikály (nestabilní molekuly, které se mohou hromadit v buňkách a poškozovat jiné molekuly).
Laboratorní studie prokázaly, že apigenin působí preventivně proti rakovině, což znamená, že může zabránit nebo zpomalit rozvoj, progresi nebo recidivu rakoviny.
Kontrola hmotnosti
Protože celer obsahuje málo kalorií a je bohatý na živiny, je užitečnou součástí zdravé stravy pro regulaci hmotnosti.
Celer se skládá převážně z vody a obsahuje pouze 9 kalorií na jeden velký stonek, což z něj činí skvělou svačinu, která pomáhá udržovat vodní rovnováhu a zasytit.
Celer se dobře kombinuje s humusem nebo jinými výživnými dipy.
Výživová hodnota celeru
Jeden šálek syrového nakrájeného celeru obsahuje:
- kalorií – 14
- vláknina – 1,6 g
- vitamin C – 3,2 mg
- draslík – 263 mg
- sodík – 81 mg
Celer je také zdrojem antioxidantů, jako jsou polyfenoly, fenoly a flavonoidy.
Hlavní rizika
I když je konzumace celeru pro většinu zdravých dospělých osob obecně bezpečná, stále existují potenciální rizika, která mohou zahrnovat:
- Alergická reakce – u lidí s alergií na celer mohou být příznaky od mírného svědění kolem úst a rtů až po závažné reakce v celém těle.
- Těhotenství – konzumace celeru během těhotenství je bezpečná. Nedoporučuje se však konzumace výtažku z celerových semen nebo celerového esenciálního oleje.
- Pesticidy – při pěstování celeru mohou být použity pesticidy, které mohou být zdraví škodlivé. Jedním ze způsobů, jak snížit riziko, je jeho důkladné omytí.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.
