Foto: z otevřených zdrojů
Uvařené zelí je nejlepší skladovat v lednici nebo na chladném místě, neztrácí dlouho chuť a zůstává čerstvé.
Nakládané zelí s červenou řepou se připravuje bez větší námahy, má lákavou růžovou barvu a bohatou chuť, která v sobě spojuje mírnou kyselost, sladkost a křupavost čerstvé zeleniny. Recept sdílí RBC-Ukrajina s odkazem na příspěvek v sekci Konzervace a vaření v Telegramu.
Jak připravit nakládané zelí s červenou řepou
- Nejprve si připravíme marinádu. V hrnci smícháme 1 litr vody, 150 g cukru, 2,5 lžíce soli se skluzem, 2 bobkové listy a 3 hrášky oregana. Směs přivedeme k varu, a když marinádu odstavíme z ohně, přidáme 150 g 9% octa.
- Nyní přejdeme k zelenině. Vezmeme asi 2 kilogramy zelí, nakrájíme ho na čtverce nebo obdélníky. Přidáme 2 mrkve nastrouhané na struhadle a 1 červenou řepu, kterou můžeme nakrájet na tenké plátky nebo nastrouhat na hrubém struhadle.
- Do velkého hrnce dejte zeleninu ve vrstvách: nejprve zelí, pak mrkev, červenou řepu a opět zelí. Každou vrstvu posypeme jemně nasekaným česnekem (1-2 hlavičky, podle chuti). Pokud máte rádi ostrá jídla, přidejte několik kousků chilli papričky.
- Zalijte horkou marinádou, přikryjte talířem a trochu přitlačte, aby tekutina zeleninu zcela pokryla. Navrch položte malé závaží.
Po třech dnech je zelí hotové! Je šťavnaté, chutné a příjemně křupavé. Tato svačinka se hodí k masu, bramborám, kaši nebo jednoduše jako vitamínový pokrm na každý den.
Uvařené zelí je nejlepší skladovat v lednici nebo na chladném místě, neztrácí dlouho chuť a zůstává čerstvé.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.
