Foto: z otevřených zdrojů
Jak připravit dokonalý coldcake: tajné ingredience a účinné tipy prověřené časem
Choloděc je pokrm, bez kterého si lze jen těžko představit ukrajinskou slavnostní tabuli. Často se však zakalí a neztuhne, pokud do něj nepřidáte želatinu. Ve skutečnosti může být domácí choloděc hustý a průhledný i bez přísad, stačí znát několik kulinářských tajemství.
Jak uvařit studené koláče, aby byly průhledné a ztuhlé bez želatiny
- Vyberte si správné maso. Tajemstvím přírodního želé je kolagen, který se nachází v určitých částech jatečně upraveného těla. Pro silné a bohaté želé je nejlepší vzít vepřové nožičky, ocásky nebo uši. Vhodné jsou také hovězí kýty nebo kosti s chrupavkami. Pokud uvaříte studenou jíšku z kohouta nebo přidáte kuřecí stehna, bude průhledná a dobře se zmrazí.
- Před vařením maso namočte. Než dáte studenokrké maso na sporák, namočte ho na 3 hodiny do studené vody a vodu pravidelně vyměňujte. To pomůže vytáhnout krev a vývar bude čirý.
- Vařte na mírném ohni. Kholoděc není třeba vařit ve spěchu. Měl by se vařit nejméně 6 hodin na nejnižším stupni tepla, aniž by se rozvařil. Pěna, která se objeví na začátku, se musí zcela odstranit, protože způsobuje zakalení vývaru.
- Pro chuť a průhlednost přidejte zeleninu. Klasickou sadou zeleniny na rosol je mrkev, cibule, celer, bobkový list a několik zrnek pepře. Existuje však jedno tajemství: během vaření přidejte malou oloupanou bramboru. Ta absorbuje zbytek muţi a vývar pak bude křišťálově průzračný. Než se brambory dovaří, vyjměte je a vyhoďte.
- Na konci vaření přidejte koření. Sůl, česnek a koření přidávejte až 20 minut před koncem vaření. Pokud sůl přidáte ihned, vývar se zakalí.
- Jak připravit dokonale průhledný cholodets. Po uvaření můžete přidat několik kapek citronové šťávy, zlepší barvu a pokrm bude neuvěřitelně průhledný.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.
